Chemical Industry

Published on January 2017 | Categories: Documents | Downloads: 17 | Comments: 0 | Views: 190
of 3
Download PDF   Embed   Report

Comments

Content


https://www.facebook.com/groups/ecatprepandaddmissionhelp/
https://www.facebook.com/groups/engineeringstuff/
www.uentrytest.blogspot.com



CHAPTER # 11 CHEMISTRY CHEMICAL INDUSTRIES IN PAKISTAN
Q.1 Ordinary glass is a mixture of
A) Silica, sodium silicate  Calcium silicate B) Calcium silicate  Sand
B) Sodium silicate  calcium silicate D) Sodium chloride sodium carbonate calcium silicate
Q.2 Fertilizers are the substances added to the soil to make it more fertile, the three important elements needed by plants are:
A) Na, K and Ca B) N,S and P C) O,N and P D) N, P and K
Q.3 Which of the following substance is used to decrease the acidity in the soil:
A) Magnesium Sulphate B) Sodium chloride C) Potassium chloride D) Calcium hydroxide
Q.4 Surfactants are important constituents of :
A) Paints B) Synthetic fibers C) Fertilizers D) Detergents
Q.5 In the industrial preparation of PVC plastic, one of the raw materials is--
A) Hydrochloric acid B) Vinyl chloride C) Sodium chloride D) Acetylene
Q.6 Cellulose is used to prepare:
A) Azlon fiber B) Saran fiber C) Rayon fiber D) Nylon
Q.7 Which of the following is thermosetting plastic:
A) PVC B) Bakelite C) PVA D) All of these
Q.8 Detergent contains sodium salt of:
A) Benzoic acid B) Alkyl Sulphate C) Sulphonated acids D) Fatty acids
Q.9 Which of the following is not a component of paints:
A) Binder B) Pigment C) Volatile solvent D) None of these
Q.10 Soap is a \ an:
A) Organic molecule B) Anionic surfactant C) Type of detergents D) Polar in nature
Q.11 The widely used plastic PVC is a polymerization product of -----
A) CH
2
=CH
2
B) CH
2
=CCl
2
C) CHCl=CHCl D) CH2=CHCl
Q.12 Detergents are:
A) Sodium salts of aryl or alkyl Sulphonated salts B) Potassium salts of aryl Sulphonated acids
C) Both of these D) None of these
Q.13 Paints are used for:
A) Decoration B) Protection C) Both of these D) None of these
Q.14 Etching is one of the process in which-----
A) Glass is synthesized B) Glass react with HF C) Fertilizer prepared by its constituents D) Soap is prepared
Q.15 Which of the following is not an example of natural polymers.
A) Wool B) Silk C) Leather D) Nylon
Q.16 Which of the following is not an addition polymer
A) Polyethylene B) Nylon C) PVC D) PVA
Q.17 Bakelite plastic is formed by the combination of
A) formaldehyde & phenol B) acetaldehyde & phenol C) acetone & phenol D) benzaldehyde & phenol
https://www.facebook.com/groups/ecatprepandaddmissionhelp/
https://www.facebook.com/groups/engineeringstuff/
www.uentrytest.blogspot.com




https://www.facebook.com/groups/ecatprepandaddmissionhelp/
https://www.facebook.com/groups/engineeringstuff/
www.uentrytest.blogspot.com



CH 11
ANSWER KEY
QUESTION NO. ANSWER KEY
1. B
2. D
3. D
4. D
5. B
6. C
7. B
8. C
9. D
10. D
11. B
12. C
13. C
14. B
15. D
16. B
17. A

Sponsor Documents

Or use your account on DocShare.tips

Hide

Forgot your password?

Or register your new account on DocShare.tips

Hide

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Back to log-in

Close